Omul în toate gândurile lui

Ieri, sau poate gresesc data, a umblat o stire prin mass-media cum ca ministerul pregateste trei examene premergatoare admiterii in licee si bacalaureatului. Stirea am auzit-o pe Realitatea FM, nu ca ar avea vreo relevanta, dar acolo era o mama, femeie, sau doar voce care spunea ceva. Ea astfel graia in mandrul glas al omului care crea sa spuna ceva dar spune nimic: (nu este exact citatul) „copiii nu mai citesc, daca-i intrebi acum de povesti nu stiu”. Toti mesteca intre dintii pigmentati de feisbuc, tuitar, gugal placa patefonului citirii. Normal ca nimeni nu mai citeste cand un ecran e mai interesant, cand ce vezi pe el este mai antrenant decat orice carte. Si pana la urma cititul ce-ti aduce? Bani dati pe carti ca sa citesti povesti de viata ale unora. Nu avem deja pseudonimele de pe Internet? Imi par suficiente pentru a trai eu singur mai multe vietii.

Nu-s impotriva cititului, dar problema e pusa fix mai prost decat se putea. Nu citesti ca sa stii povesti nemuritoare si romane cutremuratoare, ci citesti ca sa stii sa vorbesti corect, ca sa vezi cum gandesc alti oameni, ca sa intelegi bucata cu bucata viata in mai putini ani decat ai castiga tu cu experienta. Prea multe greseli de ortografie si prea subtire exprimarea, aici se simte lipsa cititului, nu ca sa vad eu cum unul o omoara pe alta, cum vampirul devine conte si apoi Dracula. A, da, si chicklit sau Harry Potter sau Amurg nu-s carti, sunt doar articole de totuldespresex sau stiintifico-fantastic intense pe mai multe pagini. Cititul va redeveni interesant cand chiar se va face ceva in directia asta. De bookfest nu s-a stiut pe tv sau radio. De bookland la fel nu. De gaudeamus ce se mai aude pe Romania Actualitati. Dar aflu mai multe de la tv despre o flegma de comuna, Deta, in care niste unii s-au batut, sateste, intre ei. Nu elevii sunt de vina pentru necitire, ci totul de pe filiera catre ei.

Asa si-n incheiere: invatamantul romanesc e prost, iar acele trilogii examinatoare nu vor aduce bani in buzunarele profesorilor pentru a-i motiva. La ora ai telefonul care e mai interesant decat comentariul citit de o tanti trecuta cu 5 la titularizare. Si-n definitiv e si o selectie, cine invata, trece, cine nu, mai incearca o data.
Posted from WordPress for Windows Phone

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: