Omul în toate gândurile lui

Nea Sandu și șefia

Și cum sta nea Sandu în vârful curţii cu mintea sa metafizică, așa îl pălea câte o idee de numai de stat să nu stai. Dânsul, altfel om de mare, mare seamă și caracter, puţin împiedicat de alcool să fi fost, că lumea toată ţi-o răsucea mai ceva ca Arhimede și punctul lui de sprijin. După o zi de plimbat cu sapa prin porumb, floarea-soarelui sau vie, nu prea îţi mai ardea să stai seara acasă și să gândești la muncă, pe care tocmai ce o făcuseși toată ziua, doar nu ești fraier să-ţi muncești și mintea, astfel că astă grea povară cădea pe umerii lui nea Sandu. Cei năpăstuiţi, ca și familia lu’ nea Sandu, cu câmpul, cu întreţinutul rodului lui, din alte curţi vecine se mulţumeau să vină seara acasă, să bea și eventual să se certe/bată între ei ca chiorii sau până adormeau cu mâna pe topor sau cu replica la polemică goală pe masă. Dar pentru nea Sandu așa ceva nu se putea.

Nea Sandu, el însuși o forţă, reușea să ţipe la ceilalţi, să se certe cu ei, să-i pună la muncă și totul fără ca ei să stea ori să se sustragă muncii. Psihologie pură, ce să mai încolo și-ncoa’. Să-l înţelegem însă pe nea Sandu și cheful lui teribil de muncă, gospodăria nu crește așa, peste noapte, cum nici vechii moșieri americani nu pregetau în folosirea biciului pe spatele negrilor pentru a crește economia, ba chiar îi mai ţineau și-n soare ca să se lipească biciul mai bine, să simtă și ei atingerea brutei numită economie. Nea Sandu nu folosea biciul, mă rog, nu mereu, nu asupra a toţi și nu intens, doar o șficuire cât să-i ţină pe calea cea bună și să nu-și uite potenţialul din ei.

Azi așa, mâine tot așa, gospodăria nu prea a crescut, doar a strâns multă ură din partea familiei, iar nea Sandu a săltat din ţărână coroana de dictator și și-a înfipt-o pe cap, dar îi cam aluneca din cauza cheliei, detaliu minor dacă e s-o luăm așa. Dacă e s-o luăm altfel, și Ceaușescu a mai căzut sub niște gloanţe, și alţii ca el, doar nea Sandu nu, că de-aia e bună chelia, dom’le, acolo e semn că măcar ceva lucrează.

Mai multe cu Nea Sandu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: